Budúci minister financií Babiš je otvorený zavedeniu eura v ČR

22.01.2014 Celý región

Praha 22. januára (TASR) - Líder hnutia ANO Andrej Babiš začal dnes na poludnie na Pražskom hrade kolo audiencií kandidátov na posty ministrov v koaličnej vláde Bohuslava Sobotku. Prezidentovi Milošovi Zemanovi so sebou priniesol aj pozornosť v podobe darčekového koša plného údenín.

"K prezidentovi, samozrejme, nejdem s prázdnymi rukami, ale veziem mu kôš Kosteleckých údenín. Musím si robiť aj reklamu," povedal so smiechom pred cestou na Hrad kandidát na post ministra financií. Krvavnice a jaternice, ktoré Zeman zbožňuje, však v koši neboli, píše spravodajský server Novinky.cz.

Babiš pred stretnutím dodal, že chce byť na Hrade o štvrť hodiny skôr. "Som zo starej školy a ponáhľam sa," povedal Babiš. Na ďalšie otázky už neodpovedal.

Po stretnutí s prezidentom Zemanom predseda ANO uviedol, že okrem priorít v rezorte financií hovoril aj o ministerstve obrany, na ktoré je nominovaný Martin Stropnický. Zeman mal voči nemu výhrady. Babiš je presvedčený, že Stropnický post zvládne, konštatujú Novinky.cz.

"Dlho sme diskutovali o rezorte obrany, pretože pán prezident je tvrdohlavý a stále má výhrady k pánu Stropnickému, ale myslím alebo aspoň dúfam, že som ho presvedčil, že by to malo byť v poriadku," povedal Babiš. Zemanovi prekáža, že Stropnický nemá dostatok skúseností na vedenie rezortu obrany.

Babiš podľa svojich slov argumentoval tým, že ministri si budú navzájom pomáhať a pracovať tímovo. "Takže si myslím, že to pán Stropnický zvládne," dodal Babiš.

Prezident Zeman je stúpencom spoločnej meny

V oblasti financií obaja politici rokovali o otázke prijatia eura. Pravdepodobnosť, že Česká republika zavedie spoločnú európsku menu, vzrástla. Kandidát na post ministra financií Andrej Babiš totiž výmenu českej koruny za euro nevylúčil. Informovala o tom agentúra AP.


Miliardár, podnikateľ a predseda hnutia ANO, ktorý v novej vláde obsadí kreslo ministra financií, dnes na otázky novinárov vyhlásil, že "nemá problém" so zavedením eura v Česku. Nenaznačil však žiadny potenciálny termín prechodu na spoločnú menu.

Predchádzajúca stredopravá vláda si pritom nevytýčila žiadny časový plán pre vstup do eurozóny, ktorá je pritom hlavným obchodným partnerom Česka.

Prezident ČR Miloš Zeman je na rozdiel od svojho predchodcu, známeho euroskeptika Václava Klausa, stúpencom spoločnej meny. Internetový portál českej spravodajskej televízie ČT24 cituje Babiša, podľa ktorého Zeman verí, že Česko splní maastrichtské kritériá pre zavedenie eura do piatich rokov.

"Nemám problém s tým, aby sme mali euro, ale bez toho, aby sme ručili za záväzky Grécka alebo Španielska," uviedol Babiš.

"Pán prezident si myslí, že do piatich rokov splníme maastrichtské kritériá, aby sme mohli prijať euro. Česká republika je exportná krajina, máme prebytok 300 miliárd, takže pre nás je kurz dôležitý. Určite perspektívne nemám problém, aby sme mali euro, bez toho, aby sme, samozrejme, ručili za záväzky Grécka alebo Španielska," dodal Andrej Babiš, citovaný spravodajským serverom Novinky.cz.

V snemovni je problém s účasťou

Problémy s neúčasťou českých poslancov, ktoré v minulom volebnom období z času na čas sprevádzali schôdze snemovne, sa opäť ukázali pri dnešnom zasadnutí. Na začiatku rokovania o 09.00 h bola v sále len trojica zákonodarcov a ani jeden minister. Schôdza preto musela byť prerušená, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Podpredseda snemovne Vojtěch Filip (KSČM) mohol po otvorení schôdze len prečítať zoznam ospravedlnených kolegov.


"Vážená pani poslankyňa, vážený pán poslanec. Oboch vás tu vítam," oslovil takmer prázdnu sálu. Potom vyzval poslancov, aby sa prihlásili do hlasovacieho systému, a konštatoval: "Už sme traja."

Filip následne vyzval predsedov klubov, aby sa za ním zastavili s tým, ktorá z politických strán žiada o prestávku na rokovanie klubu, aby mohlo byť zasadnutie snemovne formálne prerušené. Až potom sa ukázalo, že rokovanie klubu avizovala už skôr ODS. Schôdza snemovne sa preto začala až o 10.30 h.

Poslanci pritom mali pokračovať v mimoriadnej schôdzi, ktorej kľúčovým bodom je prvé čítanie služobného zákona. Jeho schvaľovaniu by malo predchádzať rokovanie o novele, upravujúcej pôsobnosť Najvyššieho kontrolného úradu, pripomenuli Novinky.cz.

Cieľom služobného zákona je odpolitizovanie štátnej správy. Jeho schválenie v prvom čítaní je tiež podmienkou prezidenta ČR Miloša Zemana na vymenovanie Andreja Babiša, ktorý sa súdi so slovenským Ústavom pamäti národa v spore okolo jeho minulosti, za ministra financií v novej vláde premiéra Bohuslava Sobotku.

Kým budúce strany koalície ČSSD, ANO a KDU-ČSL vnímajú schválenie zákona ako splnenie podmienky hlavy štátu, stredopravé strany bývalej koalície - ODS i TOP 09 - sa voči tomuto postupu tvrdo ohradili ako proti nedemokratickému ústupku a nemienia ho podporiť.

Koaličnú zmluvu už podpísali aj všetci ľudovci
Koaličnú zmluvu už zrejme podpísali všetci českí koaliční poslanci, teda vrátane ľudovca Víta Kaňkovského, ktorý sa tak v utorok zdráhal z neznámych dôvodov urobiť.

Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz, ktorý sa odvolával na vyjadrenie predsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Mariana Jurečku.

Jurečka už na utorkovej tlačovej konferencii informoval, že Kaňkovský mu má ešte v ten deň oznámiť svoje konečné rozhodnutie.

Pôvodne odmietali podpísať časť koaličnej zmluvy, v ktorej sa hovorí o rozdelení ministerstiev, aj traja poslanci ČSSD Jiří Zimola, Vítězslav Jandák a Jiří Koskuba. Údajne tak protestovali proti šéfovi koaličného hnutia ANO Andrejovi Babišovi za to, že vyvíjal tlak v súvislosti s rozdelením ministerských postov v novej koaličnej vláde. Nakoniec však všetci traja sociálnodemokratickí vzbúrenci svoj podpis pripojili, informoval web Novinky.cz.

Dokument podpísal aj kompletný poslanecký klub hnutia ANO.
 

Vyberte región